ergonomisk arbetsplats

Vikten av en ergonomisk arbetsplats

Vi spenderar många timmar på vårt arbete och har man ett där man sitter ner större delen av dagen är det viktigt att man sitter på rätt sätt. Väldigt många får ont i ryggen, armbågarna, handlederna etcetera på grund av att de inte sitter på rätt sätt vid sitt skrivbord.

Kontorsstol

Valet av kontorsstol är viktigt. Något av det viktigaste är dock hur man sitter på sin kontorsstol. Sitter du rakt, hänger framåt eller hasar ner? Även med den mest ergonomiska stolen kan du få ont i ryggen om du sitter nerhasad och hänger hela dagarna. En del behöver bli tvingade att sitta rätt genom att ha en boll som man sitter på eller en så kallad sadelstol där det inte finns något ryggstöd. Man får testa sig fram och se vad som passar. Har man möjlighet är det bra att byta stol lite då och då för att få variation i hur man sitter.

Stå upp – rör dig

Att röra på sig är det viktigaste för en kropp som mår bra. Det kan handla om så lite som att bara ställa sig upp och vrida på kroppen lite. Det finns mängder av olika kontorsövningar som man kan göra under dagen för att hålla kroppen frisk och rörlig.

Du kan gå en promenad på lunchen, ta en löprunda eller gå till ett gym och träna. Oavsett vad du gör så är det viktigt att få in rörelse under dagen.

Placering av arbetsplatsen

Detta är något som man ofta inte tänker på men var ens arbetsplats är placerad kan även ha inverkan på hur man sitter. Vi hade en som kontaktade oss då han fick så himla ont i ryggen under vissa dagar när han arbetade. Efter en del prat kom vi fram till att han var tvungen att vinkla sig lite åt sidan när solen stod i ett visst läge under dagen. Detta gav honom då en sne belastning i stolen. Han kontaktade ett företag som sätter upp persienner och hörde av sig ett par månader senare med att han kände sig mycket bättre i ryggen nu när han kunde dra ner för fönstret under dagen.

Ta hjälp

Vet du inte hur du ska börja med att hitta rätt produkter för dig så finns det både företag som säljer produkterna och speciella arbetsterapeuter som kan hjälpa dig hitta rätt för din kropp.